logo-fietssite

Start.

In zomer van 2009 zijn we begonnen met de Eurovelo 6, die loopt van St.Nazaire in Frankrijk en loopt tot de Zwarte Zee. Onderweg zien we een bord waarin deze route aangeduid wordt als Route des Fleuves. Dit karakteriseert de route het best.
Als aanlooproute hebben we de Van Goghroute gebruikt van Clemens Sweerman. Die staat onder de button Van Goghroute. We zijn gekomen tot Boedapest.

Frankrijk

De Eurovelo 6 start in St.Nazaire aan de Atlantische kust en loopt langs de Loire tot Digoin. En dan langs de Saône, het kanaal Rhône au Rhine, de Doubs, De Fransen zijn heel hard bezig om allerlei jaagpaden van asfalt te voorzien. Het is een tamelijk vlakke route, met prachtig natuurschoon en niet te vergeten veel cultuur. De kastelen langs de Loire zijn beroemd.

Zwitserland en Duitsland

In Zwitserland kronkelt de route om de grens tussen Zwitserland en Duitsland heen langs de Rijn naar de Bodensee. Tamelijk vlak, soms een beetje heuvelachtig. Langs de grote stad Basel en de indrukwekkende watervallen van Schaffhausen. De officiële route pakt de Donau op bij Tuttlingen, maar wij zijn bij de bron van de Donau, Donaueschingen verder gegaan. Zo zie je vanaf het begin de stroom groeien. Van een plasje water met een hek eromheen, naar het kleine stroompje van de samenvloeiing van de Breg en de Brigach, het verdwijnen van het water bij de Donauverzinking en dan opnieuw weer een leine stroom. Die hoe verder je komt, hoe meer water hij krijgt. En daarmee ook recreatie en boten. Het wordt drukker met fietsers. Zelfs zo laat in de zomer. Een vlakke route met aardige en interessante stadjes als Ulm, Regensburg en Passau. Soms moet je varen, omdat de Donau zich gewurmd heeft tussen hoge rotsen, zoals bij Weltenburg.

Oostenrijk, Slowakije en Hongarije

Steeds maar weer verder langs de Donau. Van Passau naar Wenen is verreweg het populairste stuk. Wij zijn Wenen eerst voorbijgereden, en hebben op de terugweg een aantal dagen daar gepauzeerd. Melk met de indrukwekkende abdij is niet te missen.
Wij hebben gekozen voor de route door Slowakije. Na Bratislava met het intieme centrum blijven we heel dicht bij de Donau en je komt langs de grote stuw en enorm stuwmeer bij Gabcikovo. Heel indrukwekkend. De route is vlak, maar wel lastig te rijden vanwege het grove grind dat op de wegen ligt. Deze variant is duidelijk minder populair. We kwamen geen fietsers tegen.
Dat is meteen anders als je de brug overgaat naar Hongarije. Die brug ligt bij Esztergom met de grote basiliek hoog op de rotsen. Boedapest is dan niet ver meer.

Wat tref je over de Eurovelo 6 aan?

  • Algemeen:
    • de dagetappes
    • de overnachtingsadressen
    • de gebruikte kaarten en boekjes
  • Per land de dagboekaantekeningen
  • Per land of per etappe foto's