literaire wandeling haarlem

leeskring op pad in haarlem

Ik zit in een leesclub.  We komen zo eens in de twee maanden bij elkaar en bespreken dan een boek. We hebben geen regels, maken geen verslagen, we zijn een beetje anarchistisch. Eén van de leden woont in Haarlem. En waarom weet ik niet meer, maar hij zou een literaire wandeling uitzetten in Haarlem, want daar hebben zoveel schrijvers gewoond. Vandaag zijn we op pad gegaan. Het is een mix van (semi) literaire/culturele en persoonlijke plaatsen die we aandoen. We lopen langs het geboortehuis van Harry Mulisch, een grote villa in een sjieke wijk. Op de Grote Markt zien we het beeld van Laurensz. Coster, volgens de legende de uitvinder van de boekdrukkunst. Ook op de markt het Brinkmanpand, waar Willem Bilderdijk gewoond heeft, met daaronder de kelder waar de kunstenaarssocieteit Teisterbant zijn bijeenkomsten hield in de vorige eeuw. Godfried Bomans was daar de oprichter en voorzitter van. Zijn beeldje komen we even later tegen in een intiem parkje, dat een prachtig doorkijkje biedt op de Grote St. Bavokerk. Indrukwekkend is het beeld van Mari Andriessen “man voor het vuurpeloton” ter herinnering aan 15 gefusilleerden op de Dreef. Verder zien we talloze gevelstenen in de trant van “hier woonde Pieter Langendijk”. Aan het eind passeren we een pand aan het Spaarne met een gevelsteen uit 2002. Een gevelsteen met twee schilden met op de ene de letters MS en o.a. een microfoon en op de andere de letters KW en een molen. Niemand raadt wie in dit huis woont. Tot slot drinken we met zijn allen een biertje in Parkzicht. Een geslaagde wandeling!

 

 

 

Tags: ,

1 reactie op “literaire wandeling haarlem”

  1. noor.grin zegt:

    Dat was weer een interessante wandeling, en leuk dat er toch wel bekende namen voor komen, en gevelsteen Mart Smeets doet toch ook mee groeten Noor.