wandeling vesting naarden

 

naarden in atlas de wit

Uiteraard staat in Atlas de Wit ook een plattegrond van Naarden.  Merkwaardig genoeg bevat de atlas niet de vesting die in 1673 is aangelegd en die in al zijn glorie in de zestiger en zeventiger jaren van de vorige eeuw is gerestaureerd. Zoals de toelichting in de atlas zegt: “De Wit heeft het kennelijk niet nodig gevonden of geen tijd gehad om het oude plattegrondje uit 1632 aan te passen.” Om dit oude plattegrondje werden een nieuwe gracht aangelegd met daarin eilanden: ravelijnen genoemd. Daar omheen een “enveloppe” met een weg, die de bedekte weg wordt genoemd, en daar omheen weer een gracht. Komend van onze etappe van het Westerborkpad, zijn we afgebogen naar Naarden. We lopen de vesting binnen via een doorbraak uit 1939 en starten onze wandeling aan de zuidoostkant door de Utrechtse Poort.  Vanaf deze enig overgebleven landpoort lopen we met de klok mee de  hele bedekte weg in stervorm rond de vesting. Je ziet alle bolwerken en ravelijnen. En steeds de grote kerk van Naarden boven de bebouwing uitrijzend. De weg is bijna volledig begroeid met bomen, nu in de zomer, vol in blad. Naar het vestingeiland – een ravelijn dat niet in zijn oorspronkelijke vorm is teruggerestaureerd – ligt een tijdelijke brug. Het is huttenbouwweek. En het is er een drukte van belang met kinderen en hun ouders. Even verderop op de bedekte weg is het weer heel rustig. We hebben genoeg gewandeld voor vandaag en gaan terug naar het station.

 

Tags: ,

1 reactie op “wandeling vesting naarden”

  1. noor.grin zegt:

    Zo, dat zit er weer op en Naarden ook weer gezien.De hele omgeving is daar prachtig en dan richting Bussem de hei vol op in bloei. lekker genieten van alles groeten Noor.