wandeling vesting gorinchem

plattegrond gorinchem atlas de wit 1698

Plattegrond van Gorinchem in Atlas de Wit.

Weer zo’n mooie nazomerdag. Woensdag 2 september is het. Samen met mijn broer loop ik weer een vesting rond. Nu Gorinchem. Vanaf het station zijn we binnen vijf minuten in de vesting, daar waar vroeger de Kanselpoort heeft gestaan. Nu een coupure in de wal. Duidelijk zijn de vertikale sleuven - schotbalksponningen - te zien,  waarin bij hoog water schotbalken geplaatst kunnen worden. Er staat een routebordje vestingwandeling, dat tegen de klok in wijst. Dat doen we. Het blijkt overigens het enige bordje te zijn dat we onderweg tegenkomen. De vestingwallen zijn nog geheel intact. Onderweg kom je van alles tegen. Een grote grijze bunker, caponnière genaamd. Met een gedicht van Ida Gerhardt, één van de grote dochters van Gorinchem. De enig overgebleven stadspoort – de Dalempoort – waardoor je op de uiterwaarden komt. Plantsoenarbeiders zijn hier bezig het bruggetje schoon te spuiten. De aanlegplaats van de veren over de Merwede, met een schitterend zicht op de rivier. Twee molens op de wallen, de Roos en Nooit Volmaakt. De laatste wordt vanuit een hoogwerker geschilderd, een bijzonder silhouet tegen het licht in. Maar ook een te groot zorgappartementencomplex, waar nog veel leeg staat, een lelijke parkeergarage nauwelijks verborgen in het groen. En een krot aan de Altenawal, met gaas en prikkeldraad beschermd tegen verder verval. Na rond gelopen te zijn, wandelen we in het stadje de stadswandeling en bekijken de geschiedenis van de Gorinchem in het museum op de Grote Markt. De kranten staan deze dagen vol met commentaar op de barbaarse onthoofdingen van Amerikanen door de islamitische strijders en het openen van het eerste vondelingenluik in Papendrecht. In Gorkum blijkt dat er niets nieuws onder de zon is. In het museum zien we een prent met de onthoofding van de edellieden Egmond en Hoorne in 1568 op de Grote Markt in Brussel en bij het voormalig weeshuis zit in de zijmuur het Vondelingenluikje.

Bij de VVV:
“wandelen door heden en verleden van Gorinchem, vestingwandeling”
“stadswandeling Gorinchem”

Link: site over de hollande waterlinie, waar Gorinchem deel vanuit maakt.

Tags: ,

1 reactie op “wandeling vesting gorinchem”

  1. noor.grin zegt:

    dat was weer een mooie beschrijving en zo zie je maar weer,dat het vroeger ook niet alles was en maakten ze ook makkelijk een einde aan iemand zijn leven. De geschiedenis was altijd heftig groeten Noor.