erfgoedroute bergherbos


Op een zeer mooie nazomerdag met de wandelgroep van oud-collega’s V&V plus naar Beek (Montferland) gereden. Natuurmonumenten heeft twee wandelingen uitgezet in een wandelapp: Erfgoedroute Bergherbos 1 en 2. Na de koffie met de uitstekend smakende appel-notentaart zijn we op weg gegaan. GSM in de aanslag. Het  bos is gelegen op een stuwwal in Montferland, tegen de Duitse grens. Dat die grens in de loop der tijden niet altijd op dezelfde plaats heeft gelegen laat een gedeeltelijk herstelde loopgraaf uit de eerste wereldoorlog zien. Deze loopgraaf lag toen op Duits gebied. En is aangelegd om een aanval vanuit Nederland af te slaan. Het bos is al oud, kent vele soorten bomen. We zien bijvoorbeeld eikebomen met heel korte stam en daarboven een prachtig uitgegroeide brede kruin. Door de regen die ‘s nachts gevallen is, is de grond behoorlijk vochtig. En er groeien overal paddestoelen, stuifpaddestoelen, stinkzwammen, vliegenzwammen, elfenbankjes en nog veel meer. Het lijkt een oud bos, echt natuur. De wandelapp helpt ons uit de droom. Het bos is vele malen gekapt en weer opnieuw geplant. En overal zijn ingrepen van de mens. Wat lijkt op een natuurlijke drinkplaats, blijkt een waterlepel aangelegd voor het wild. Kuilen in het landschap zijn een gevolg van inslagen van bommen in de tweede wereldoorlog, of verderop van de winning van ijzererts uit klapperstenen, waarvoor men langwerpige kuilen groef. Hotel Montferland, waar we pauzeren met een kopje thee, ligt op een heuvel. Ook niet een natuurlijk element, maar een door mensenhanden gemaakte motte. Een versterking, van waaruit men de omgeving kon beheersen, net als de burcht in Leiden. Zelfs de beek die we tegenkomen is een door mensen aangelegde spreng. Maar mooi is het allemaal wel.  De herfst kleurt al verschillende bladeren. En een spin heeft midden op het pad een groot web gemaakt. Het lijkt te zweven in de lucht. Aan het eind van de wandeling drinken we in pleisterplaats ‘t Peeske gezellig een biertje.

Tags: , ,

1 reactie op “erfgoedroute bergherbos”

  1. noor.grin zegt:

    Gisteren Montferland Netterden en Emmerich gedaan en natuurliujk ook langs het Peeske,dus kunnen zien hoe lang de wandeling is geweest,was weer pittig maar mooi hè groeten Noor.