mondriaanwandeling winterswijk

Ik vier dit jaar vakantie in eigen land, sterker vanuit mijn eigen huis. Het thema is “100 jaar Mondriaan en De Stijl”. Van alle tentoonstellingen, wandelingen en fietstochten heb ik er een aantal geselecteerd. Afgelopen donderdag was Winterswijk aan de beurt. Ik ben benieuwd wat ik zal aantreffen in Villa Mondriaan. Mondriaan heeft in deze villa gewoond van 1880 tot 1892, van zijn achtste tot zijn 20ste jaar. In villa Mondriaan is sinds 2013 een museum gevestigd dat het accent legt op de vroege jaren van Mondriaan. Door een nauwe samenwerking met het Gemeentemuseum in Den Haag – dat ruim 300 werken van Mondriaan bezit – kan dit kleine museum een goed beeld geven van die vroege jaren. Maar in het kader van het Stijljaar is er in Den Haag een grote Mondriaantentoonstelling, waarop alle werken die het gemeentemuseum bezit te zien zijn.
Met het kleine sprintertje van Arriva kom ik in Winterswijk aan. Overal hangen vlaggen, en vele middenstanders hebben de ruiten van hun bedrijven en winkels voorzien van kleurrijke platen met rood, blauw en geel. Het is prachtig weer, de terrassen zitten vol. In Villa Mondriaan is een tentoonstelling “Figuratie in de Stijl”. Volgens de site van het museum wordt ” In de tentoonstelling¬† het spanningsveld tussen realistische en abstracte vormen uitgelicht en verder onderzocht. Het vroege √©n late figuratieve werk van de pioniers van abstracte kunst staat daarbij centraal.” De vroege Mondriaans uit het gemeentemuseum zijn vervangen door een paar schilderijen en een tekening van de galerie Simonis en Buunk, en het bij het programma Schatgraven van de Gelderse omroep ontdekte schilderij van Jantje uit 1896. Verder hangen er figuratieve schilderijen van Huszar, van Doesburg, Vantongerloo en van der Leck. Een sfeervolle tentoonstelling.

In de museumwinkel koop ik de wandeling. Een rondje door Winterswijk. Een opgeknapt arbeidersbuurtje, de Lappenbrink, met kleine huisjes en kromme straatjes, waar Mondriaan heeft zitten tekenen. Er hangen reproducties aan de huizen. Een glazen monument bij het raadhuis, waarop alle steden waar Mondriaan heeft gewoond. En een bijzonder standbeeld – Always boogie woogie, van Albert Dedden en Paul Keizer – bij de oude Tricotfabriek. Het is gemaakt van wit polyester, en heeft aan de ene kant de groeven van een afbeelding van een boom, en aan de andere kant groeven van de strepen en lijnen waar Mondriaan zo bekend om is geworden. En dwars op deze kant zit Mondriaan op een stoel.¬† Niet schilderend, maar kijkend, observerend. Geeft wel een goed beeld van hoe Mondriaan gezien wil worden en gezien wordt. De theoreticus, op zoek naar hoe je moet verbeelden wat er zich achter de waarneembare werkelijkheid bevindt. Leuk is een raam in een parkje, met daarin zicht op Winterswijk met de St. Jacobskerk. Aan deze kant is Winterswijk niet volgebouwd en is het beeld van het schilderij uit 1899 nog goed te herkennen. Als ik me omdraai gaat een grote vrachtwagen met opschrift “Van Doesburg” voorbij. Alles de Stijl wat hier de klok slaat!

Tags: , ,

2 reacties op “mondriaanwandeling winterswijk”

  1. Els zegt:

    Mooi regaal Clara. Leuk om te lezen.

  2. Els zegt:

    Sorry, maar de woordspeling maakt er regaal van. Moet natuurlijk verhaal zijn.