rietveldwandeling bergeijk


Bergeijk kende ik alleen van kampeervakanties met mijn zus op camping de Paal. Dat Bergeijk  ook een centrum van goede smaak is, voorheen de Ploegstoffen maakte, de Spectrum meubelen en bovendien een paar pareltjes van architect Rietveld bezit en een aantal tuinen aangelegd door Mien Ruys wist ik niet. Vandaag op pad om dat te bekijken. Het begint al goed. Bij station Voorschoten staat een heuse barista met heerlijke koffie. “Ja, normaal sta ik bij scholen in Wassenaar, nu is het vakantie en iemand wees me op dit station.” “Nou, doet u mij maar een cappuccino!”. In Bergeijk loop ik eerst door de tuinen, aangelegd door Mien Ruys, naar het fabriekscomplex. Het heeft jaren leeg gestaan, toen de Ploeg eruit ging, maar is afgelopen jaar geheel gerestaureerd en nu zit Bruns erin. Dat is een bedrijf dat zich bezighoudt met de inrichting van tentoonstellingen. Een klein deel is toegankelijk, en daar is een tentoonstelling van hedendaags design. Een enthousiaste vrijwilliger van de stichting Rietveld en Ruys ontvangt mij en geeft een korte inleiding op dit pand. Ze vertelt dat bij de restauratie van het pand een jonge ontwerper is ingeschakeld: Aart van Asseldonk. (Zie zijn site voor wat hij maakt.) Bij de vormgeving van de tentoonstelling is hij uitgegaan van een salontafeltje van Rietveld, de rode ronde voet komt terug in een groot rood rond kleed, de gele ondersteuning van het tafelblad in een enorme gele kast waarop stoelen staan, en het zwarte tafelblad als een zwart plateau, waarop meubels en kasten staan.  Uiteraard is er de rood/geel/blauwe stoel van Rietveld, maar ook op zijn stijl geïnspireerde andere stoelen, tafels en kasten. En er staan enige voorwerpen van Van Asseldonk, o.a. een houten klok met houtworm en de bonte knaagkever erin. Die klok gaat maar 80 jaar mee.  Weer buiten loop ik naar een bungalow die even verderop ligt, in het bos. Ontworpen door Rietveld en volgens de folder in verrassend ongeschonden staat. Je kan er niet echt dichtbij komen om dat te zien, en de tuin, die is aangelegd door Mien Ruys is totaal verwilderd. Terug maar weer langs het opgeschoten maisveld. Op mijn smartphone heb ik de app Wandel in Bergeijk gedownload. Maar mijn gsm wil niet erg de filmpjes starten die bij de verschillende nummers horen. De wandeling bevat namelijk ook info over architectuur die er niet (meer) is. Dan maar via de papieren folder. Mooi zijn in ieder geval de klok en de abri van Rietveld en de beelden- en bloementuin vlakbij de VVV, ontworpen door buro Mien Ruys. Daarin staat een glazen kas met jurken gemaakt van ploegstoffen.  Ik maak nog een rondje in het centrum van Bergeijk, drink een kopje koffie op het terras van het streekrestaurant de Hofkaemer. En zwicht voor  de aankoop van de twee speciaalbiertjes van de Leckere in Mondriaangeschenkverpakking. In de abri van Rietveld wacht ik op de bus terug naar Eindhoven.

 

p.s. ik vind op internet een filmpje in de serie America first. Geeft een goed beeld van Bergeijk en de Stijl.

Tags: , ,

1 reactie op “rietveldwandeling bergeijk”

  1. noor grin zegt:

    mooie wandeling groeten Noor.