the hague goes mondrian

Op weg naar de openbare bibliotheek van Den Haag liep ik vorige week , omdat het regende, dwars door de hal van het stadhuis. En daar trof ik een fototentoonstelling van de gebouwen in Den Haag die speciaal voor het jaar van de Stijl opgesierd waren met vlakken en blokken in de kleuren rood, blauw en geel. Er lag een folder bij: The Hague goes Mondrian. De foto’s zijn van Renske Derkx, een jonge fotograaf. Zij is een bekende instagrammer, met 12.000 volgers, die moderne architectuur fotografeert, vooral in den Haag en omgeving.
Mondriaan is hier teruggebracht tot waar hij het meest beroemd mee is geworden, de primaire kleuren rood, geel en blauw en de non-kleuren zwart en wit. Gebouwen in den Haag zijn versierd met die vlakken en blokken. Willekeurig, niet gebaseerd op een specifiek schilderij. En daar dan weer foto’s van. Een soort Droste-effect. En ik maak het dan nog bonter door er een fietstocht van te maken. Start en eindpunt: station den Haag Laan van Nieuw Oost Indië. De route is vast niet de mooiste die je door den Haag kan maken. Maar wel fascinerend. Hij voert langs spoorlijnen, en drukke wegen. Maar ook door groen – den Haag is niet voor niets de groenste stad – en door verrassend kleine buurtjes.

De tentoonstelling is nog tot 3 september te zien in de hal van het stadhuis. Gratis toegankelijk!

Tags: ,

2 reacties op “the hague goes mondrian”

  1. Els zegt:

    Je vakantie was toch voorbij? Maar je hebt gelijk, Den Haag heeft veel leuke buurtjes en het was te mooi weer!

  2. noor grin zegt:

    Den Haag is zeker heel mooi en vroeger met de fiets heel wat rond gereden vooral ook omdat mijn zus en Rob zijn zus er woonde, maar er is heel wat veranderd waar niet hè? groeten Noor.